De Acts van Popronde 2022: Sammie Sedano (2024)

Introducing: Sammie Sedano

Sammie Sedano werd in 2020 en 2021 geselecteerd voor de Popronde. Vooral 2020 maar ook 2021 liepen ander dan gepland. Dit jaar is hij er wéér bij! Mitchel Samson, aka Sammie Sedano, vertelt waarom hij nog een keer meedoet en waarom we dit jaar pas echt kennis maken met de ware Sammie. Tijd om hem voor te stellen en te vragen wat we van hem mogen verwachten tijdens Popronde 2022.

Laten we beginnen bij het begin. Wie is Sammie Sedano en wat voor muziek maak je?

Ik ben Sammie Sedano. Ik heb als artiest lang gezocht om mijn eigen sound en identiteit te vinden en maak nu een mix van hiphop, elektro, r&b. Ik schrijf eigenlijk voornamelijk over thema’s zoals; in je kracht staan, kwetsbaar zijn en de clash tussen de persoon die je bent voor de buitenwereld en hoe je bent van binnen. Ik ben begonnen als échte hiphop act, keiharde rap, trap, maar door de jaren heen heb ik mezelf hierin kunnen ontwikkelen. Het is meer melodisch en ik wil met mijn muziek gewoon laten zien dat ook stoere gasten kwetsbaar kunnen zijn.

Je muziek en stijl zijn dus veranderd. Zijn de acts waar je naar opkijkt of inspiratie uithaalt ook veranderd door de jaren heen? En welke zijn dat?

Ik kijk vooral naar artiesten die multidisciplinair dingen mixen. Ik vind het interessant om te zien dat een artiest los van hun muziek bijvoorbeeld een beetje regisseert of echt laat zien dat die persoon ergens voor staat. Als je dan kijkt naar Nederlandse artiesten kom je al snel uit bij Sef en Glen Faria. Als je kijkt wie mij door de jaren heen altijd heeft geïnspireerd is dat ook Bob Marley en verder ook heel veel neo-soul.

Voorheen luisterde ik keiharde rap, gangster-rap, want ik was ook een opstandige puber die gewoon in de knoop zat met zichzelf. Daarin kwam mijn frustratie gewoon makkelijk naar buiten, omdat ik me niet één voelde met de samenleving. Ik had problemen met hoe het ging want ik heb een sterk rechtvaardigheidsgevoel. Ik dacht dat ik dit moest manifesteren door de harde versie van mijzelf te laten zien. Kanye West heeft mij laten zien dat je ook hiphop kan maken op een andere manier. Vroeger, als ik boos was wilde ik iets boos horen. Als ik blij was wilde iets blijs horen. Nu doet het mij veel als een artiest zich ook uit op andere manieren. Dat vind ik interessant om te zien.

Het klinkt inderdaad alsof je een stuk volwassener bent geworden als artiest. Heeft de pandemie nog invloed gehad op jouw ontwikkelingen? Je werd natuurlijk al in 2020 en 2021 geselecteerd voor Popronde dus hoe was die ervaring?

Het was, vat het niet verkeerd op, toch voor mij wel een vruchtbare periode waarin ik mij op andere dingen kon focussen en mijn andere talenten heb kunnen benutten. Van scenario’s schrijven tot aan fotografie, noem het maar op. Ik heb gewoon meer gekeken naar wie ik ben als maker. In dat opzicht was het wel leerzaam. Toen (in 2021) hebben we een hele mooie Popronde kunnen spelen. Ik had alleen de muziek die ik wilde uitbrengen nog niet uitgebracht. Iedereen dacht nog steeds dat ik die ‘gangstersh*t’ maakte en er waren ook podia waar ze daar specifiek om vroegen. De verwachtingen kwamen niet overeen. Alsnog werd het wel goed ontvangen, maar toen brak ik mijn nekwervel door een val waardoor ik Popronde niet heb kunnen afmaken. Ik lag toen een half jaar plat en het voelde alsof ik weer opnieuw moest beginnen. Ik had een hele fijne ervaring met Popronde en ik wil die gewoon een keer uitspelen. Ik had het gevoel dat ik het niet af heb gemaakt.

Laten we er vanuit gaan dat je Popronde deze keer wel af kunt maken! Je benoemde eerder al dat de muziek die je maakt behoorlijk is veranderd de laatste jaren. Wat gaan de verschillen zijn met je vorige deelnames en de editie van dit jaar?

Ik had niet de muziek online staan waar ik eigenlijk mee wilde optreden. Wat ik online had staan kwam niet overeen met wat ik wilde doen. In 2021 heb ik de plaat uitgebracht waarmee ik Popronde in wil gaan (luister De Nachtburgemeester hier). Ik heb hier ook drie videoclips bij gemaakt zodat de plekken ook beter weten wat ik ga spelen. Dit jaar heb ik ‘Maan Bij Avond’ uitgebracht en heb dus een hoop nieuwe muziek om te spelen. Ik heb ook meer uren gemaakt, hoewel ik wel weer opnieuw moet beginnen. Daar moet ik eerlijk in zijn, maar we kennen het repertoire. Ik weet wat ik kan verwachten en ik weet hoe ik het beter kan doen. Ik weet bij sommige stages beter hoe ik kan ‘shiften’. Ik kan daar nu beter op inspelen zodat ik achteraf niet denk: “oh, dit was awkward”.

Je gaat dus nu eigenlijk pas echt optreden met de muziek waarmee je dat wilde doen terwijl je wel al behoorlijk wat Popronde ervaring hebt. Wat verwacht en hoop je van Popronde 2022?

Wat ik verwacht is op de meest random en toffe locaties te komen spelen. Ik hoop ook wel echt dat mijn muziek die ik nu heb uitgebracht ook goed terecht komt en dat de mensen niet teveel verwachten dat ik ga doen wat ik vroeger deed. Ik hoop gewoon lekker uren te kunnen maken en te kunnen groeien als artiest.

Dat gaat ongetwijfeld goedkomen! Wat kunnen wij van jou verwachten op Popronde?

Ik heb best een lange ontwikkeling doorgemaakt, ook de laatste tijd met fysieke en mentale klachten. Hierdoor ben ik muziek ook meer gaan gebruiken als, het klinkt cliché, manier om mijzelf te uiten en ook die emotionele kant een plek te geven op het podium. Ik kan daar nu ook meer van genieten. Ik wil gewoon kunnen vieren dat ik er kan staan. Dat wil ik vieren met het publiek, want het was ook echt een lastige tijd. We kunnen weer genieten. Ik denk dat ik per show ook energieker word. Misschien dat het aan het begin nog een beetje stijfjes is, maar ik hoop op het einde helemaal weer de oude te kunnen zijn. We gaan gewoon samen vieren dat ik het weer kan!

De Acts van Popronde 2022: Sammie Sedano (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Dr. Pierre Goyette

Last Updated:

Views: 5838

Rating: 5 / 5 (50 voted)

Reviews: 89% of readers found this page helpful

Author information

Name: Dr. Pierre Goyette

Birthday: 1998-01-29

Address: Apt. 611 3357 Yong Plain, West Audra, IL 70053

Phone: +5819954278378

Job: Construction Director

Hobby: Embroidery, Creative writing, Shopping, Driving, Stand-up comedy, Coffee roasting, Scrapbooking

Introduction: My name is Dr. Pierre Goyette, I am a enchanting, powerful, jolly, rich, graceful, colorful, zany person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.